MERCURI

És el planeta més proper al Sol i el més petit del Sistema Solar. Fa una volta al Sol cada 88 dies. I sobre el seu eix triga 58 dies i mig. Abans ho feia més ràpid, però la influència del Sol l'ha anat frenant.
Planeta Mercurio - GIFMANIA
Mercuri

Els astrònoms grecs creien que el planeta no era un sinó dos objectes diferenciats: un de visible a l'alba, que anomenaven Apol·lo, i l'altre, visible només a la posta, que anomenaven Hermes. El nom català pel planeta prové dels romans, que el van anomenar així en honor del déu Mercuri. 

Mercuri és brillant quan es veu des de la Terra. En aparença, és similar a la Lluna: té molts impactes de cràters, no té cap satèl·lit natural i gairebé no té atmosfera. Tanmateix, al contrari de la Lluna, té un nucli de ferro que genera un camp magnètic més o menys l'1%. És un planeta excepcionalment dens a causa de la gran mida del seu nucli. La seva densitat és la segona més alta del Sistema Solar amb 5.427 g/cm³. Les temperatures de la superfície varien entre −183 i 427 °C. Mercuri és un dels quatre planetes tel·lúrics del Sistema Solar. És el planeta més petit del Sistema Solar, amb un radi equatorial de 2439,7 km. Mercuri està compost en un 70% de material metàl·lic i en un 30% de silicats.  

     1. Escorça - 100-300 Km d'amplada.
     2. Mantell - 600 km d'amplada.
     3. Nucli - 1,800 km de radi.
Al voltant del nucli hi ha un mantell de 600 km format per silicats. Ecalcula que l'escorça fa uns 100−300 km de gruix. El nucli té un contingut de ferro més elevat que qualsevol altre planeta principal del Sistema Solar. 

L'atmosfera de Mercuri es va dissipar breument després de la seva formació fa més de 4 mil milions d'anys. Tanmateix, encara té els romanents d'una molt tènue atmosfera de 10-15 bar (gairebé inexistent).  Mercuri té un important camp magnètic del 1,1%. 

Mercuri té l'excentricitat orbital més gran del Sistema Solar; la seva excentricitat és de 0.21 amb la seva distància del Sol entre 46 i 70 milions de quilòmetres

Mariner 10
Arribar a Mercuri des de la Terra té dificultats tècniques significatives, ja que el planeta orbita molt a prop del Sol. La primera nau espacial en arribar a Mercuri va ser la Mariner 10 de la NASA (1974–75). Una segona missió de la NASA cap a Mercuri, anomenada MESSENGER, va ser llançada el 3 d'agost de 2004, des del Cape Canaveral Air Force Station amb un coet Boeing Delta 2
Messenger

Una primera sobrevolada a Mercuri va tenir lloc el 14 de gener de 2008, i una segona el 6 d'octubre. Va fer un altre sobrevol el 29 de setembre de 2009. Gran part de l'hemisferi no cartografiat per la Mariner 10 s'ha cartografiat amb aquests sobrevols. 

L'Agència Espacial Europea està planejant una missió conjunta amb Japó anomenada BepiColombo, que orbitarà Mercuri amb dues sondes: una per enregistrar el planeta i una altra per estudiar la magnetosfera. La nau arribarà a Mercuri el 2019.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada